Øredøvende brag lød igen og igen over Langå for 80 år siden. Seks modstandsfolk havde sprængt de vigtige jernbanebroer over Gudenåen i danmarkshistoriens største og mest betydningsfulde jernbanesabotage.
TV2 Østjylland var på pletten og lavede et indslag i 19:30-nyhederne.
Udsendelsen starter med en teaser fra arrangementet, og der er et længere indslag 7’15” inde i udsendelsen.
De seks modige mænd fra Randers gennemførte aktionen 17. november for 80 år siden – helt præcist foregik det natten mellem den 17. og 18. november 1943 som en aktion mod den nazistiske besættelsesmagt i Danmark under 2. Verdenskrig. Sprægningen af jernbanebroerne satte en effektiv stopper for tyskernes troppetransporter mellem Norge og Frankrig.
Tre af de seks modstandsfolk, der deltog i selve sprængningsaktionen, blev efterfølgende skudt af besættelsesmagten.
- En blev skudt under flugt.(Kaj Hoff)
- En kom i Kz-lejr og døde efter hjemkomsten af tuberkolose. (Ole Hovedskou)
- To flygtede og levede lange liv efter. (Ejvind Jacobsen og Christian Bach)
- To blev henrettet, da Gestapo henrettede ialt 5 sabotører fra Randers og Århus ved skydning på Skæring Hede den 2. december 1943. (Anders W. Andersen og Otto Manley Christiansen)
80-året for jernbanespræmgningen blev markeret med en mindehøjtidelighed ved den gamle jernbanebro på stien mellem Langå og Laurbjerg, hvor museumsinspektør Simon Ryvang True fra Museum Østjylland holdt årets tale.
Cirka 30 mennesker var mødt op til højtideligheden i år.
Markeringen af årsdagen er en tradition, som blev grundlagt af daværende byrådsmedlem og folketingskandidat Iben Sønderup i anledning af 75-året, hvor hun fik opstillet en informationstavle nær sprængningsstedet.
Traditionen er siden videreført af Christian Engelbrecht Pedersen er medlem af Byrådet i Randers Kommune, valgt for Socialdemokratiet. Han mener, det er vigtigt at huske på de seks modstandsmænds heltegerning.
Hjemmeværnskompagni Hvidsten var som altid på plads med fanen, og i år var der også besøg af tre WWII-reenactors fra KM-Modstandsgruppen.
Bogby8870 havde i dagens anledning lavet en særudstilling i vinduet, og da fakkeltoget passerede butikken, afspilledes radioudsendelsen fra den 4. maj 1945 med frihedsbudskabet.
Jernbanesprængningen blev udført af:
- Sekondløjtnant Kaj Hoff
- Læge Jørgen Røjel (se ham fortælle i videoen herunder)
- KU’eren og lederen for de to første sabotagegrupper i Randers, Sven Christian Johannesen (20 år)
- KU’eren violinist Ole Hovedskov (20 år)
- Lærer Ejvind Jacobsen
- KU’eren sparekasseassistent Oluf Akselbo Kroer (27 år)
Æret være deres minde
Sprængningerne gav genlyd uden for landets grænser og førte til, at Adolf Hitler spurgte Werner Best, (tyske gesandt og rigsbefuldmægtigede i Danmark) hvorfor han ikke kunne holde styr på et lille land som Danmark.
Vil du vide mere om jernbanesabotagen i Langå?
Wikipedia om sprængningen af broen
Billeder i dette indlæg er taget af
- Egon Thomsen
- Iben Sønderup
- Christian Engelbrecht Pedersen