Langås historie

De første mange hundrede år var Langå kun en lille landsby centreret omkring den romanske kirke. I de skriftlige kilder kan Langå spores tilbage til år 1345, hvor den optræder under navnet Langhgu.

Omkring 1862-63 grundlagdes jernbanen i Langå, og stationsbyen opstod.

I 1930’erne voksede stationsbyen Langå sammen med landsbyen, som også omtales som Gammel Langå.

Under 2. verdenskrig blev Langå berømt for sprængningerne af jernbanebroerne, der medvirkede til at Danmark blev anset for at yde tilstrækkelig modstand mod besættelsesmagten, og derfor ikke blev idømt at betale krigsskadeerstatninger efter fredsslutningen i 1945.

Langå Banegård var i mange år en stor arbejdsplads med over 100 ansatte, og op gennem 1900-tallet etableredes en lang række virksomheder, som fx Nissens Trævarefabrik, Graabechs bakkefabrik, DSB’s betonstøberi, Langå Betonstøberi, Planteskolen, Jernstøberiet og Langå Mejeri.

I Skovlystkvarteret lå en dansepavillon i nærheden af pladsen, hvor campingpladsen i dag ligger, tæt ved Gudenåen. Pavillonen nedbrændte i 1969, og er flere gange forsøgt genetableret, indtil videre uden held.

Byen havde mange butikker hele vejen op ad Bredgade og helt op til Gammel Langå, og der var to skoler: Kommuneskolen og Langå Private Mellem- og Realskole.

Langå var indtil 2007 centerby for Langå Kommune men blev derefter lagt ind under Randers Kommune og er i dag Randers Kommunes næststørste selvstændige bysamfund med lige omkring 3000 indbyggere.

Vil du vide mere? Du kan læse om Langås historie m.m. på plancherne opsat i madpakkehuset ved Skovlyst i 2019, se dem her som pdf. Eller besøg Langå Egnsarkiv.

Da Langå blev berømt – maj 1990
I 1990 udgav den daværende Langå kommune en nydelig turistbrochure med dansk, tysk og engelsk tekst. Den blev ikke kun landskendt, men berømt vidt og bredt for de katastrofalt dårlige oversættelser. De var faktisk så dårlige, at mange troede, at de var en bevidst joke.
Langå fik fantastisk omtale i alle medier helt gratis: se brochuren og nyhedsklippene fra dengang – og der er stadig lige smukt i Langå…

 

Siden sidst opdateret 26. januar 2021/gon

Plakater til bosætningskampagne for Langå