Langå har helt tilbage til 1970’erne haft et ry som “musikby”.

Når man taler med folk, der voksede op i 1970’ernes og 1980’ernes Langå, er det historier om et livligt natteliv, der dukker op. Værtshuset Borgerkælderen (aka Borgeren) og Langå Kro var gå-i-byen steder, med livemusik og diskotek. Byens unge bands havde derfor flere muligheder for at spille live, også på den årlige musikfestival i bøgeskoven ved Vestparken, der blev til Vestpark Musikfestival, som har kørt uafbrudt siden 1978, og som stadig er en fejring af det lokale kulturliv.

I dag er dette natteliv lukket ned. I stedet er Station K kommet til, som afholder koncerter og bandcamps på førstesalen af den gamle stationsbygning. Der afholdes også flere musikarrangementer i Kulturhuset, som i 2022 indviede den nye Multisal. I den gamle Byrådssal står der et flygel, som bruges flittigt af både kor og bigband. Byparken har om sommeren en overdækket scene, hvor især Marked & K har været flittige til at skabe rammer for musik, marked og hygge.

Ryet som musikby kommer også fra de musikere der har boet i byen gennem årene. I 80-90’erne kunne man spotte kendte musikere, der var på vej til og fra Lars Lilholts daværende hus på Søvej. Et ekko fra denne tid kan høres i sangen Langå Banegård , skrevet af Nils Torp fra Souvenirs. Nogle kan stadig huske, at adskillige berømte bands (bl.a. Elton Johns) i 1980’erne indspillede i Puk-studierne i Gjerlev ved Randers, som også havde tråde til Langå-musikere.

Kulturhuset Langå
Ved kommunesammenlægningen i 2008 fik byen rådighed over det gamle rådhus som kulturelt samlingssted. Her kan man kan gå til koncerter, foredrag og opleve anden kunst.
I Byparken, som er nabo til kulturhuset, er der også scene til udendørs arrangementer. Foreningen Marked og K har hidtil gjort en stor indsats for at en mangfoldighed af boder bliver stillet op til disse arrangementer.

Langå Koncertforening holder den klassiske musiks fane højt til regelmæssige koncerter i Kulturhuset og til den årlige nytårskoncert i hallen i Langå Idrætscenter.

Station K
I 2017 blev Station K etableret som et kreativt fællesskab på førstesalen af stationsbygningen. Fællesskabet har medført en tilflytning til Langå af mennesker, der starter egne virksomheder med udgangspunkt i deres kreative arbejde: børneteater, musikundervisning, foredragsvirksomhed, grafisk arbejde, nyskabende arkitektur og kunstprojekter.
Ud over at afholde koncerter, ofte med verdensnavne, danner stedet også rammen for et særdeles populært band, Nye Rejsende, bestående af byens musikere, og bandet vokser år for år.

DR’s populære program ‘Kender Du Typen‘ kom af samme grund også forbi i 2016. Vi afslører ikke noget, så du selv kan gætte med. Udsigten fra huset er Langå Sø. Desværre var det en regnvejrsdag, da TV-holdet kom forbi.

Langå lever således i stigende grad op til sit ry som musikby, og ser i det hele taget ud til at være på vej til at blive drivkraft for kulturelt iværksætteri. Her kan vi også trække tråde tilbage i tiden, da brugskunst fra Richard Nissens Trævarefabrik i Langå var spydspids for dansk design i 1960’erne. Men det er en længere historie, som man kan blive klogere på ved at besøge Museum i Langå i Kulturhuset. Endnu længere tilbage var det faktisk apoteker i Langå, Mads Nielsen, der skrev teksten til en af de mest populære sange efter Danmarks befrielse i 1945, ‘En lærke letted og tusind fulgte’.

Hør mere fra Langås beboere

Langå’s egen sang: Jorden synger i Langå, Jonas Rasmussen: Higher Ground, Kim Kix: Behind the scenes / Lonely Gal, Sorten Muld: Dagmar, lokale musikere optræder kollektivt på Vestpark: Nye Rejsende, Station K under nedlukningen: Streamet Karmakoncert, Lokalt blues-band: Fife’n’Drum, Nive og Charlie (GR/USA) er også flyttet til byen: Station K, To bands der begge har grene til Langå: Marie Frank / Mikael K & Klondyke, Nye udgivelse fra Stine Vega: Stoned, Brødrene Thomas og Jens-Mikkel Palle Madsen: Late Bloomer, Salmer fra det nye salmebogstillæg fortolket af Louise Svane og indspillet i Langå Kirke:100 salmer

Nørder kan prøve at opstøve denne udgivelse: Gustav Winckler , som også ville til Langå (med Sys Gregers, fra 1967)

 

 

Siden oprettet 14. november 2020/ajh, ln