Søg

Musikby Langå

Langå har helt tilbage til 1970’erne haft et ry som “musikby”.

Når man taler med folk, der voksede op i 1970’ernes og 1980’ernes Langå, er det historier om et livligt natteliv, der dukker op.
Værtshuset ‘Borgerkælderen’ (aka ‘Borgeren’) og Langå Kro var gå-i-byen steder, med livemusik og diskotek.

Byens unge bands fik mulighed for at spille her og – ikke mindst – på den årlige musikfestival i bøgeskoven ved Vestparken, der blev til Vestpark Musikfestival, som har kørt uafbrudt siden 1978, og som stadig er en fejring af det lokale kulturliv.
I hverdagen kunne man også spotte kendte musikere, der var på vej til og fra Lars Lilholts daværende hus på Søvej. Et ekko fra denne tid kan høres i sangen Langå Banegård , skrevet af Nils Torp fra Souvenirs.
Nogle kan stadig huske, at adskillige berømte bands, bl.a. Elton John’s, i 1980’erne indspillede i Puk-studierne i Gjerlev ved Randers, som også havde tråde til Langå-musikere.

De sidste spor af det livlige natteliv forsvandt, da Langå Kro i 2019 ophørte med at være kro og blev solgt til anden brug.
I skrivende stund, november 2020, er det endnu uvist, om der fx igen kommer liv i den teatersal, som er en del af kroen.

Kulturhuset Langå
Ved kommunesammenlægningen i 2008 fik byen rådighed over det gamle rådhus som kulturelt samlingssted. Her kan man kan gå til koncerter, foredrag og opleve anden kunst.
I Byparken, som er nabo til kulturhuset, er der også scene til udendørs arrangementer. Foreningen Marked og K har hidtil gjort en stor indsats for at en mangfoldighed af boder bliver stillet op til disse arrangementer.

Langå Koncertforening holder den klassiske musiks fane højt til regelmæssige koncerter i Kulturhuset og til den årlige nytårskoncert i hallen i Langå Idrætscenter.

Station K
I 2017 blev Station K etableret som et kreativt fællesskab på førstesalen af stationsbygningen. Fællesskabet har medført en tilflytning til Langå af mennesker, der starter egne virksomheder med udgangspunkt i deres kreative arbejde: børneteater, musikundervisning, foredragsvirksomhed, grafisk arbejde, nyskabende arkitektur og kunstprojekter.
Ud over at afholde koncerter, ofte med verdensnavne, danner stedet også rammen for et særdeles populært band, Nye Rejsende, bestående af byens musikere, og bandet vokser år for år.

DR’s populære program ‘Kender Du Typen‘ kom af samme grund også forbi i 2016. Vi afslører ikke noget, så du selv kan gætte med. Udsigten fra huset er Langå Sø. Desværre var det en regnvejrsdag, da TV-holdet kom forbi.

Langå lever således i stigende grad op til sit ry som musikby, og ser i det hele taget ud til at være på vej til at blive drivkraft for kulturelt iværksætteri.
Her kan vi også trække tråde tilbage i tiden, da brugskunst fra Richard Nissens Trævarefabrik i Langå var spydspids for dansk design i 1960’erne. Men det er en længere historie, som man kan blive klogere på ved at besøge Museum i Langå i Kulturhuset.
Endnu længere tilbage var det faktisk apoteker i Langå, Mads Nielsen, der skrev teksten til en af de mest populære sange efter Danmarks befrielse i 1945, ‘En lærke letted og tusind fulgte’.

Hør mere

Her er to håndfulde livlige links til musik, der har Langå-borgere anno 2020 som medvirkende 🙂

Langå’s egen sang:  “Jorden synger i Langå” 

Nye Rejsende

Streamet Karmakoncert

Higher Ground

Behind the scenes / Lonely Gal

Dagmar

Fife’n’Drum

Station K

Langå / Børglum

Stoned

Late Bloomer

TogoDisney

‘100 salmer’: salmer fra det nye salmebogstillæg fortolket af Louise Svane og indspillet i Langå Kirke.

 

Og så var der lige Gustav Winckler , som også ville til Langå (med Sys Gregers, fra 1967): https://youtu.be/s-ZMhkaXv_w

 

 

Siden oprettet 11. november 2020/ajh, ln