Søg

Naturen omkring Langå

Langå ligger lunt og godt i læ i ådalen ved Gudenåen og er omgivet af skøn natur. Egnen omkring byen er præget af marker, småskove og bløde bakker, og fra talrige udsigtspunkter kan man se ud over landskabet og den storslåede natur. Her findes masser af fuglearter og vilde dyr, og oven for byen kan man få suset af den store åbne himmel med sine skyer i mange farver og smukke solnedgange.

Randers kommune arrangerer hvert år mange spændende ture i kommunen, også i Langå-området: se Naturcentrets hjemmeside, hvor der bl.a. er et link til en folder med årets ture.

Vestparken

Går man en tur ad Villavej og drejer op ad Parkvej, kommer man til Vestparken, som er en flad rund plads, omgivet af skråninger med høje bøgetræer. Her kælker børnene om vinteren, og om sommeren er der Vestparkfestival her. Tidligere blev pladsen også brugt til politiske møder, hvilket ses af den gamle talerstol af sten, som står oven for pladsen. Herfra talte selveste Stauning engang, siges det. Her er også et fint lille madpakkehus, som bruges af børnehaverne og dagplejerne. Om foråret springer bøgen ud her med sine fine, lysegrønne blade.

Skoven, Boelsbakkerne og Gudenåen

Går man videre mod vest ind i skoven, kommer man forbi Sortedamssøen, hvor birketræerne spejler sig i vandet, og åkanderne vugger på vandoverfladen mellem solstrålerne. Drejer man til højre, kommer man ned ad en bakke og har udsigt til de bløde bakker omkring Langå Sø, og fortsætter man længere frem, kommer man til Boelsbakkerne: høje stejle bakker med forrevne træer og brombærkrat. Går man nu ned ad bakken til venstre, åbner skoven sig, og man har en storslået udsigt over Gudenåen, der snor sig gennem dalen, togbanen mod vest og de omkringliggende marker og skov. Her kan man ofte se musvågepar svæve over skoven, og mange rådyr og harer lever
godt her.

Langå Sø

Går man til højre ved Boelsbakkerne, kommer man op over bakketoppen og ser Langå Sø brede sig ud for ens fødder. På den anden side af søen ser man husene fra Søvej og Rubjergparken. De røde og gule farver spejler sig i vandet, når det er lyst. Og når det er mørkt, er det lysene fra husene, der spejler sig i søens overflade. Rundt om søen bølger sig bløde bakker, hvor der går køer, ænder og gæs.

Gudenåstien

Ved viadukten, der går over jernbanen midt i Langå, går der en grussti ind ad Mosevej. Her er adgangen til Gudenåstien. Den løber langs Gudenåen hele vejen forbi Stevnstrup og til Randers. Her er man virkelig tæt på Gudenåen, ja man er omgivet af natur. Et utal af vilde fugle og masser af vilde dyr trives her i området. Her er udsigt til marker, bakker og småskove på begge sider af åen. Så kan man lide at cykle eller løbe, er her en enestående mulighed for at gøre det midt i naturen. Her er også et shelter, hvor man kan slå sig ned med sin madpakke.

Langå Egeskov

Tæt ved viadukten, der går over jernbanen, finder man Skovlystvej. Og næsten nede for enden af den, der hvor asfalten går over i grusvej, finder man en lille trælåge, der fører ind til Langå Egeskov. Her er et helt særligt sted for naturelskere. Langå Egeskov er meget gammel. Det er en græsningsskov, som nu er fredet og i dag ejes af Danmarks Naturfond. Man kan stadig se kvæg og heste græsse her. Her slynger ældgamle egetræer sig mod himlen, og i skovbunden finder man buske og væltede træstammer, der giver næring til talrige insekter og fugle. Kigger man ud mellem egestammerne, får man øje på Gudenåen, der i en stor slyngning løber i en stor bue udenom. På den anden side af Gudenåen ser man markerne og skoven ved Løjstrup Gods. Langå Egeskov er et helt særligt eksempel på gammel egeskov i Danmark, og området omkring den er lystfiskernes paradis.

Naturen omkring Langå