Søg

Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Stærke kvinder i litteratur og kunst

21. marts kl. 10:00 - 12:15

Kom og vær med, når Anne Valbjørn tager os med på en rejse ind i litteraturen og kunsten.

Foredragsrækken tager sit udgangspunkt i kødædende blomster, feminine skønheder og kæderygende Athener. Kvindebilleder, forandringer i kvinderoller og kvindens kunstnerrolle i La belle époque.
I tiden fra 1870-1914 sker der kolossale ændringer og eksperimenter i kvindesynet, som alternerer mellem den sexede femme fatale og den delikate femme fragile, og til sidst springer den nye kvinde ud: la femme nouvelle, den nye kvinde. Kvinder markerer sig i denne periode i litteraturen og billedkunsten sideløbende med, at der sker samfundsmæssige nybrud for kvinden. Vi ser nærmere på kvinden anskuet fra mange vinkler i La belle époque.

– Søstrene Virginia Woolf og Vanessa Bell. Bloomsbury-gruppe.

Virginia Woolf: Til Fyret, 1927. Kvindesyn i 20’erne, victorianisme og begyndende frigørelse

– Astrid Lindgrens forunderlige univers.

Her skal vi på en tur ind i Astrid Lindgrens populære universer, der taler til alle aldre. Vi skal se på forfatterens liv, på nogle af hendes mest populære figurer, undersøge hvordan hun fik inspirationen til at skabe dem, og hvad budskabet var med dem. Hvordan kan det være Astrid Lindgren holder sig så evigt ung og populær?

– Stærke islandske kvinder, islandsk litteratur.
Island har en tung litterær arv; sagaerne og nationaldigteren Halldor Laxness, kan man ikke komme udenom. Og de to forfattere vi skal beskæftige os med, indoptager da også samt fornyer denne tradition. Der er tale om Kristin Marja Baldursdottirs Karitas-bøger fra 2008, hvor vi får en stærk fortælling om kvindeskæbner i begyndelsen af 1900-tallet, barske livsvilkår, splittelser mellem pligt og kunst og meget mere.

Vi slutter af ved den fantastiske Jón Kalman Stefánsson og hans spritnye slægtshistorie Nogenlunde på størrelse med Universet fra 2017. En eksistentiel historie der både fortæller en broget familiehistorie og beretter om Islands større historie.
Vi ser på, hvad der egentlig er specielt ved den helt særlige og meget populære islandske litteratur. Hvad klinger særligt islandsk, og hvad driver disse forfattere?

Kom og vær med til alle 4 foredrag for 600 kr. eller et enkelt foredrag for 200 kr.

Detaljer

Dato:
21. marts
Tidspunkt:
10:00 - 12:15
Hjemmeside:
https://lof.dk/langaa/foredrag/staerke-kvinder-i-litteratur-og-kunst/id/2005#signup

Arrangør

LOF, Langå
Hjemmeside:
https://lof.dk/langaa

Sted

Kulturhuset Langå